Дізнайтеся, хто винайшов мікрохвильову піч та наскільки мікрохвильова піч є ефективним інструментом для приготування та підігрівання їжі на вашій кухні.
Як і багато великих винаходів, мікрохвильові печі були випадковим відкриттям.
Хто винайшов мікрохвильову піч
Ще в 1950-х роках американський інженер-електрик Персі Спенсер (1894–1970) проводив деякі експерименти з магнетроном у компанії Raytheon Manufacturing Company, де він працював. У той час магнетрони в основному використовували в радарах як спосіб використання радіохвиль, щоб допомогти літакам і кораблям орієнтуватися в погану погоду або в темряві.
Одного разу у Персі Спенсера була плитка шоколаду в кишені, коли він увімкнув магнетрон. На його подив, брусок швидко розплавився через тепло, яке виділяв магнетрон.
Це підкинуло йому ідею, що магнетрон можна використовувати для приготування їжі.
Що таке іонізація та як відбувається її процес
Після успішного приготування попкорну він зрозумів, що може розробити мікрохвильову піч для приготування всіх видів їжі.
На початку 1950-х років йому було видано серію патентів на цю ідею, включаючи один на кавоварку в мікрохвильовій печі (патент США 2 601 067, виданий 17 червня 1952 року) і основний патент (патент США 2 495 429 «Метод підігрівання харчових продуктів». 24 січня 1950 року), де показано основну роботу мікрохвильової печі.
У цьому патенті ви можете знайти власне коротке резюме Спенсера про те, як працює його винахід:
«…використовуючи довжини хвилі, що падають в мікрохвильову область електромагнітного спектру… Завдяки цьому довжина хвилі енергії стає порівнянною із середнім розміром їжі, що підлягає приготуванню, і, як наслідок, тепло, що виділяється в їжу стає інтенсивним, витрачена енергія стає мінімальною, а весь процес стає ефективним і комерційно можливим».
Раннє обладнання Спенсера було відносно грубим у порівнянні з сучасними мікрохвильовими печами — його перша піч була близько 1,5 метра (5 футів) у висоту!
Історія створення телефону: від Белла до Джобса
З тих пір мікрохвильові печі стали набагато компактнішими, і мільйони їх були продані по всьому світу.
Винахід Спенсера легко можна назвати щасливим випадком, але це було щось більше: потрібен відповідний винахідливий розум, щоб схопитися за відкриття та зробити щось із нього.
Як пізніше повідомляв журнал Reader’s Digest, Спенсер «продемонстрував, що ніщо не виходить за межі розуміння людини, яка хоче знати, що відбувається, і яка відчуває відповідальність за те, щоб з цим щось зробить». 130 патентів, які він отримав за життя, свідчать про це та про його винахідницьку здатність втілювати наукові ідеї в практичну дію.
Наскільки ефективні мікрохвильові печі?
Ми дізналися хто винайшов мікрохвильову піч і як це сталося, але наскільки цей винахід є ефективним?
Ви можете очікувати, що мікрохвильова піч буде набагато ефективнішою, ніж інші форми приготування їжі: іншими словами, ви очікуєте, що більше енергії, що надходить від кабелю живлення, буде перетворено в тепло у вашій їжі і менше витрачатиметься іншими способами. Загалом, це правильно: готувати в мікрохвильовій печі дешевше і швидше, ніж готувати в звичайній духовці, тому що вам не потрібно нагрівати саму духовку, перш ніж ви зможете готувати.
Але це ще не вся історія. Якщо ви хочете розігріти лише невелику кількість їжі (або чашку гарячої води), мікрохвильова піч не обов’язково найкраща річ. Коли ви готуєте щось у мікрохвильовій печі, окрім того, що ви вкладаєте енергію в їжу, ви також використовуєте електродвигун, який обертає відносно важкий скляний поворотний столик.
Хоча вам не потрібно нагрівати відділення для їжі, щоб духовка готувала її, мікрохвильова піч насправді досить нагрівається після того, як вона деякий час увімкнена, тому є деякі втрати тепла.
Магнетрон не ідеально ефективний для перетворення електроенергії в мікрохвилі: він стане гарячим. А ще вам доведеться живити електронну схему, дисплей таймера і, ймовірно, вентилятор охолодження. У сукупності всі ці речі роблять мікрохвильову піч менш ефективною, ніж вона може бути.
Який винахідник створив перший двигун? Це був Уатт?
Наскільки менш ефективна?
Фізик Том Мерфі нещодавно порівняв енергоефективність різних методів кип’ятіння води і виявив (можливо, несподівано), що мікрохвильова піч була лише приблизно на 40 відсотків менш ефективною, ніж використання електричного чайника.
Джерело: https://www.explainthatstuff.com