Чи задумувалися Ви як працює мікрохвильова піч? Як би нашим предкам сподобалися мікрохвильові печі! Замість того, щоб годинами сидіти біля димних дров, варити тушковане буйвола для своїх друзів кам’яного віку, вони могли б просто кинути все в мікрохвильову піч, натиснути кілька кнопок і приготувати їжу за хвилину-дві. Звісно, у них не було електрики, що могло бути проблемою…
Коли мікрохвильові печі стали популярними в 1970-х роках, вони підняли домашню зручність на новий рівень. Традиційна піч нагріває їжу дуже повільно, але мікрохвильовій печі використовує крихітні, потужні хвилі для приготування їжі більш рівномірно.
Ось чому мікрохвильова піч може готувати м’ясо приблизно в шість разів швидше, ніж звичайна духовка. Мікрохвильові печі також економлять енергію, тому що ви можете готувати відразу, не чекаючи, поки духовка нагріється до високої температури. Давайте детальніше розглянемо, як працює мікрохвильова піч!
Що таке приготування їжі та як працює мікрохвильова піч?
Мікрохвильові печі швидкі та ефективні, оскільки вони направляють теплову енергію безпосередньо до молекул (крихітних частинок) всередині їжі. Мікрохвильові печі нагрівають їжу так, як сонце нагріває ваше обличчя — за допомогою випромінювання.
Технології майбутнього: 25 найважливіших досягнень
Мікрохвильова піч дуже схожа на електромагнітні хвилі, які протікають у повітрі від теле- та радіопередавачів. Це невидима модель електрики та магнетизму, яка рухається в повітрі зі швидкістю світла (300 000 км або 186 000 миль на секунду).
Хоча радіохвилі дійсно можуть бути дуже довгими (деякі вимірюють десятки кілометрів або миль між одним гребнем хвилі і наступним), вони також можуть бути крихітними: мікрохвилі фактично є найкоротшими радіохвилями, а мікрохвилі, які готують їжу у вашій духовці, просто 12 см завдовжки.
Незважаючи на невеликі розміри, мікрохвильові печі несуть величезну кількість енергії. Одним з недоліків мікрохвильових печей є те, що вони можуть пошкодити живі клітини і тканини. Ось чому мікрохвильові печі можуть бути шкідливими для людей, і чому мікрохвильові печі оточені міцними металевими коробами, які не дають хвилям втекти.
У нормальному режимі роботи мікрохвильові печі абсолютно безпечні. Незважаючи на це, мікрохвильова піч може бути дуже небезпечною, тому ніколи не грайтеся з мікрохвильовою піччю. Мікрохвилі також використовуються в мобільних телефонах, де вони переносять ваш голос взад і вперед по повітрю, і радарах.
Хто винайшов мікрохвильову піч і як це сталося?
Як готують їжу в мікрохвильовій печі?
Як працює мікрохвильова піч і перетворює електрику на тепло?
- Усередині міцної металевої коробки знаходиться мікрохвильовий генератор, який називається магнетрон. Коли ви починаєте готувати, магнетрон бере електрику з розетки і перетворює її в потужні радіохвилі 12 см (4,7 дюйма).
- Магнетрон подає ці хвилі в харчовий відсік через канал, який називається хвилеводом.
- Їжа стоїть на поворотному столі, повільно обертаючись, щоб мікрохвильові печі готували її рівномірно.
- Мікрохвилі відбиваються взад-вперед від світловідбиваючих металевих стінок харчового відділення, так само, як світло відбивається від дзеркала. Коли мікрохвильові печі досягають самої їжі, вони не просто відскакують. Так само як радіохвилі можуть проходити прямо крізь стіни вашого будинку, так і мікрохвилі проникають всередину їжі. Проходячи через неї, вони змушують молекули всередині вібрувати швидше.
- Вібруючі молекули мають тепло, тому чим швидше молекули вібрують, тим гарячішою стає їжа. Таким чином мікрохвилі передають свою енергію молекулам їжі, швидко нагріваючи її.
Як працює мікрохвильова піч: готує вона їжу зсередини?
У звичайній духовці тепло має передаватися від електричних нагрівальних елементів (або газових конфорок), розташованих у нижній частині та з боків плити, у їжу, яка готується в основному шляхом провідності ззовні всередину — від зовнішніх шарів до внутрішніх.
Тому пиріг, приготований у звичайній духовці, може підгоріти по краях і зовсім не приготуватися в середині. Іноді люди кажуть, що мікрохвильові печі готують їжу «зсередини», що трохи не зовсім правильно. Коли люди кажуть це, вони насправді мають на увазі, що мікрохвильова піч одночасно збуджує молекули прямо в їжі, тому вона, як правило, готується швидше і рівномірно.
Як саме готується їжа в мікрохвильовій печі, в основному залежить від того, з чого вона зроблена. Мікрохвилі сильніше збуджують рідини в продуктах, тому щось на зразок фруктового пирога (з більшим вмістом рідини в центрі) справді буде готуватися зсередини, оскільки всередині міститься найбільший вміст води. Ви повинні бути дуже обережно їсти яблучний пиріг з мікрохвильовій печі, тому що всередині може бути гарячим, а зовнішня скоринка ледь тепла.
З іншими продуктами, де вміст води розподілено більш рівномірно, ви, ймовірно, виявите, що вони готуються ззовні, як у звичайній духовці. Оскільки вони діють шляхом активізації молекул води, мікрохвильові печі також мають тенденцію висушувати їжу більше, ніж звичайні духовки.
Ще одним важливим фактором є розмір і форма того, що ви готуєте. Мікрохвилі не можуть проникнути в їжу більше ніж на сантиметр або два (можливо, дюйм або близько того). Як плавці, які пірнають у воду, вони втрачають енергію з моменту потрапляння в їжу, і після цього першого сантиметра або близько того у них не вистачає енергії, щоб проникнути глибше.
Якщо ви готуєте щось велике (скажімо, м’ясо у великій мікрохвильовій печі), то самі хвилі приготують лише зовнішній шар «шкірки»; інтер’єр буде готуватися ззовні всередину шляхом провідності. На щастя, більшість речей, які люди готують у невеликих мікрохвильових печах, мають діаметр не більше ніж пару сантиметрів (згадайте м’ясний або фруктовий пиріг для мікрохвильової печі).
На жаль, оскільки їжа всередині і зовні готується по-різному, з різною швидкістю, в кінцевому підсумку легко отримати щось, що приготоване зовні і не приготоване в середині, або перегріте зовні. Як і будь-який інший спосіб приготування, мікрохвильовка має свої недоліки, і до них потрібно звикнути.
Ви помітите, що обіди в мікрохвильовій печі вказують «час приготування» стільки хвилин, а потім «час вистоювання», який часто такий самий (коли ви залишаєте приготовлену їжу в спокої, перш ніж її їсти). Протягом цього періоду їжа ефективно продовжує готуватися: більш гарячі частини їжі передадуть тепло за рахунок провідності до більш прохолодних частин.
Чи безпечні мікрохвильові печі?
Ми дізналися як працює мікрохвильова піч, проте ви все ще турбуєтеся про те, що стоїте занадто близько до мікрохвильової печі, коли вона гуде, гурчить і перетворює заморозку у смачну вечерю? Не треба! Порожнини для приготування їжі в мікрохвильових печах — це герметичні металеві ємності: використовуйте мікрохвильову піч як звичайно, і хвилі не можуть витікати.
Якщо ви уважно подивіться на внутрішню частину скляних дверей, ви побачите, що на задній стороні приклеєна металева сітка; ті отвори, які ви можете побачити в ній, занадто малі, щоб пропускати мікрохвилі.
Ще одна функція безпеки (звана блокуванням) забезпечує вашу безпеку: якщо ви спробуєте відкрити двері, магнетрон негайно перестане дзижчати; більшість мікрохвильових печей насправді мають два незалежні блокування на випадок, якщо одне з них виходить з ладу.
Звичайно, все одно варто вжити заходів обережності. Тому якщо дверцята не закриваються належним чином (можливо, тому, що вони заклеєні пролитою їжею), якщо сітка на задній стороні скла почала іржавіти та відшаровуватися, якщо блокування не працює, або прилад дає вам підстави думати, що вона може протікати, негайно відремонтуйте її або замініть.
Навіть якщо ваша мікрохвильова піч «протікає», це навряд чи зашкодить вам. Хоча мікрохвильові печі можуть виробляти дуже високу потужність всередині (до 1000 Вт у типовій великій духовці), потужність падає дуже швидко, чим далі ви знаходитеся.
За межами камери для приготування їжі і на деякій відстані навіть мікрохвильова піч, що протікає, вироблятиме лише крихітну кількість електромагнітного випромінювання — менше, ніж ви б отрималм з мобільного телефону.
Як зробити скріншот на айфон 13 та додаткові функції?
За даними Управління з контролю за продуктами і ліками США, на відстані близько 5 см (2 дюймів) кількість потужності, яку може виділяти мікрохвильова піч, становить близько 5 міліват на квадратний сантиметр, що «набагато нижче рівня, який, як відомо, може шкодити людям».
Навіть стоячи поруч із негерметичною мікрохвильовою піччю, вам доведеться піддаватися впливу дуже довго, щоб виникла реальна загроза вашому здоров’ю.
І якщо ви коли-небудь задавалися питанням, чому ви не можете розігріти вечерю в мікрохвильовці за допомогою мобільного телефону (який, пам’ятайте, використовує хвилі схожого розміру), пояснення те саме: не вистачає енергії.
Навіть якщо ви поставите свій мобільний телефон прямо на заморожену вечерю, він не виділить достатньо енергії, щоб виробляти тепло, необхідне для приготування їжі, незалежно від того, скільки часу ви залишите його там.
Джерело: https://www.explainthatstuff.com