Історія створення нвч-печі

Історія створення нвч-печі

Дізнайтеся якою була історія створення нвч-печі й як почали використовувати теорію про високочастотні електричні поля для нагрівання їжі.

Що таке нвч-піч?

НВЧ (надвисокочастотна) – піч, чи мікрохвильова піч, або мікрохвильовка, – це кухонний прилад, який використовується для розігрівання їжі. Вона бомбардує їжу мікрохвилями, які змушують дипольні молекули води та інших речовин швидко обертатися і зіштовхуватися, що проявляється у вигляді тепла. Мікрохвильові печі нагрівають їжу швидко і рівномірно, на відміну від інших видів нагрівання.

Історія створення нвч-печі

Мікрохвильова піч була винайдена випадково. Або ні, тому що були люди, які вже знали, що в теорії можуть робити нвч печі. Лише одна людина запитала себе, що на практиці можна зробити з цими мікрохвилями і як вони можуть служити в мирі та спокої.

Прості механізми навколо нас: 6 прикладів

Предісторія

Історія створення нвч-печі веде свій початок з теорії про те, що високочастотні електричні поля можна використовувати для нагрівання, які існували ще в 1934 році. Але цей метод використовував частоти, які були нижчими за частоти мікрохвиль.

У 1937-1940 роках британський фізик сер Джон Тертон Ренделл разом з командою британських колег розробив багатопорожнинний магнетрон, який дозволив виробляти електромагнітні хвилі досить малої довжини (мікрохвилі) і розвивати радіолокацію.

Історія створення нвч-печі|Photo: https://www.wired.com/2010/10/1025home-microwave-ovens/
Історія створення нвч-печі|Photo: https://www.wired.com/2010/10/1025home-microwave-ovens/

Магнетрон був переданий уряду США у вересні 1940 року в обмін на їхню фінансову та промислову допомогу під час Другої світової війни.

Хто винайшов мікрохвильову піч і як це сталося?

Однією з компаній, яка отримала контракт від уряду США на створення магнетронів, була Raytheon, а одним з інженерів, який працював на Raytheon, був інженер-самоучка з Хоуленда, штат Мен – Персі Спенсер.

На той час він був одним з провідних світових експертів у галузі проектування радіолокаційних трубок. У 1945 році він працював над радіолокаційною установкою, коли помітив, що шоколадка, яка лежала у нього в кишені, тане.

Він був не першим, хто помітив таке явище, але першим, кого воно заінтригувало. Він помістив попкорн у мікрохвильову піч, і він тріснув, він спробував ціле яйце, і воно вибухнуло. Тоді він прикріпив генератор електромагнітного поля високої щільності до закритої металевої коробки і експериментував з їжею таким чином, що дозволило проводити контрольовані та безпечні експерименти.

Історія створення праски: еволюція прасування

Запатентування нвч-печі

Мікрохвильова піч була запатентована 8 жовтня 1945 року і на цьому Історія створення нвч-печі перейшла в комерційну площину. Один з перших прототипів був встановлений у бостонському ресторані для тестування. Вперше вона з’явилася в січні 1947 року в торговому автоматі Speedy Weeny на Центральному вокзалі, який продавав свіжоприготовані хот-доги.

Перша комерційно доступна нвч-піч також з’явилася в 1947 році. Її виготовила компанія Raytheon, вона називалася Radarange, мала 1,8 метра у висоту і важила 340 кілограмів. Її вартість становила $5,000, що сьогодні становить близько $52,000. Наступна модель була зроблена в 1954 році і споживала вдвічі менше енергії, ніж перша модель, і продавалася за $2,000-3,000.

Як працює мікрохвильова піч?

З часом ціна впала. У 1955 році вона становила 1295 доларів, у 1967 році – 495 доларів – менше, але все одно дорого (на сьогоднішній день – близько 3500 доларів). У 1960-х роках компанія Litton розробила нову конфігурацію мікрохвильової печі: коротку, широку форму, яка зараз є звичним явищем, з магнетронним живленням, яке могло витримувати стан без навантаження (коли в печі немає нічого, що могло б поглинати мікрохвилі), що зробило мікрохвильову піч безпечнішою.

Це сприяло швидкому зростанню ринку побутових мікрохвильових печей. У 1970-х роках ціни на них стрімко впали, і мікрохвильові печі стали стандартною частиною домогосподарств.

Цікаві факти про нвч-печі:

  • Якщо до 1986 року мікрохвильові печі мали близько 25% домогосподарств у США, то до 1997 року їх мали понад 90% американських домогосподарств.
  • Мікрохвильове нагрівання найефективніше діє на воду через її дипольні молекули і має менший вплив на жири та цукор.
  • Мікрохвильові печі не готують їжу “зсередини назовні”. Це поширена помилка.
  • Будь-який металевий або струмопровідний предмет, поміщений в мікрохвильову піч, буде працювати як антена і може викликати електричну дугу і навіть пожежу, якщо він має гострі краї.
  • Мікрохвилі не витікають з печі завдяки металевій коробці, в яку поміщають їжу, що працює подібно до клітки Фарадея.

Джерело: http://www.historyofmicrowave.com

Подібні новини