Дізнайтеся що таке гриби, чим гриби відрізняються від рослин та тварин, які бувають типи грибів, які їх основні характеристики та будова.
Що таке гриби?
Вони живуть у власному царстві, окремо від рослин і тварин. Гриби відрізняються від рослин і тварин способом отримання поживних речовин.
Зазвичай рослини виробляють їжу, використовуючи сонячну енергію (фотосинтез), тоді як тварини їдять, а потім внутрішньо перетравлюють їжу.
Гриби не роблять ні того, ні іншого: їхній міцелій росте всередині або навколо джерела їжі, виділяє ферменти, які перетравлюють їжу ззовні, а потім міцелій поглинає перетравлені поживні речовини. Існують винятки з цих узагальнень; деякі організми потрапляють у відповідні царства на основі характеристик, відмінних від їхніх харчових звичок.
Цікаві факти про гриби, які підірвуть ваш мозок
Гриби технічно є грибами, а не рослинами. З наукової точки зору, рослини знаходяться в окремій категорії. Гриби виконують безліч функцій як у природі, так і в якості їжі.
Гриби належать до царства Грибів, яке налічує понад 144 000 відомих видів і включає плісняву, дріжджі та іржу. Деякі гриби є їстівними і безпечними для здоров’я, тоді як інші становлять великий ризик заподіяння шкоди при вживанні або дотику до них.
Гриби зазвичай ростуть поруч з рослинами і навіть можуть використовувати рослини для стабільності під час росту. Іноді їх вважають рослинами через їхню їстівну природу, але гриби не належать до царства Рослинні, а отже, не є рослинами.
Отже, гриб – це рослина чи ні? Щоб зрозуміти, чому гриб не є рослиною, необхідно зануритися в його розвиток і поширення.
Різниця між грибами і рослинами
Незалежно від виду гриба, одне можна сказати напевно: Процес розвитку грибів дуже цікавий. Погляньте на деякі ключові відмінності між грибами та рослинами.
Гриби – гетеротрофи. Це означає, що вони покладаються на джерела поживних речовин у своєму оточенні, такі як тваринні відходи, рослинні речовини та органічний вуглець. Джерела живлення грибів відрізняються від рослин, оскільки рослини є автотрофами, тобто здатні створювати свою їжу з простих органічних сполук.
Клітинна будова: Гриби проти рослин
І гриби, і рослини мають клітинні стінки, але різниця між ними полягає в їхньому складі. Клітинна стінка рослини складається з целюлози, тоді як клітинні стінки гриба створені зі складних полісахаридів: глюкану та хітину. Клітинна стінка гриба захищає його від хижаків і підвищує його структурну цілісність.
Як розмножуються гриби: статевий та нестатевий спосіб
Як гриб споживає поживні речовини
Гриби відрізняються від рослин і тим, як вони споживають їжу. Рослини містять хлорофіл і проходять процес фотосинтезу для підтримки росту, але гриби функціонують інакше.
Перш ніж поживні речовини зможуть проникнути через клітинну стінку, вони повинні бути перетравлені. Це означає, що гриби протилежні людині в тому, що їхня їжа повинна бути перетравлена, перш ніж вони отримають поживні речовини. У цьому відношенні лише бактерії схожі на гриби, оскільки спосіб споживання поживних речовин у них однаковий.
Розмноження грибів
Як і люди, гриби можуть розмножуватися статевим шляхом, що відбувається, коли спора одного гриба зустрічається зі спорою іншого, і утворюється новий гриб. Однак гриби можуть розмножуватися і нестатевим шляхом. Статеве розмноження призводить до більшої генетичної різноманітності грибів.
Нестатеве розмноження передбачає фрагментацію або брунькування гриба, коли гриб по суті копіює сам себе. Впізнавана шапка гриба, яка зазвичай використовується в кулінарії, є життєво важливою для розмноження, оскільки спори, що знаходяться в зябрах (щілинах, розташованих під шапкою), допомагають створювати нові гриби.
Гриби здебільшого належать до базидіомікотових або аскомікотових грибів (Basidiomycota або Ascomycota). Базидіоміцети більш поширені, ніж аскоміцети, оскільки до перших відносяться всі гриби з зябрами. Аскоміцетові гриби мають чашоподібну порожнину, в якій містяться спори.
Як і де ростуть гриби?
Найкращі умови для росту грибів залежать від виду, але зазвичай гриби найкраще почуваються в прохолодних, вологих місцях, багатих на доступні поживні речовини. Місця, де ви можете знайти дикорослі гриби, включають основу дерев, під шматками дерева та сади. Гриби можна додатково класифікувати на типи за характером росту та поживними речовинами, яким вони надають перевагу.
Існує три основні типи грибів:
- Сапротрофні гриби. Ці гриби живляться мертвими та гниючими речовинами, допомагаючи процесу розкладання. Сапротрофні гриби виділяють спеціальні ферменти, які сприяють руйнуванню органічних речовин. Шіітаке, сморчки, гливи та шампіньйони належать до категорії сапротрофних грибів.
- Гриби-паразити. Деякі гриби створені для того, щоб харчуватися за рахунок інших рослин. Згубні для рослини-господаря, паразитичні гриби не приносять ніякої користі своєму господареві. Прикладами паразитичних грибів є чага та левова грива.
- Мікоризні гриби. Цей тип грибів дає і отримує користь від інших рослин. Міцелій часто підтримується корінням інших рослин і залежить від їхньої структури. Мікоризні гриби також допомагають зволожити рослину, яка надає цукри у відповідь. У цих симбіотичних відносинах і гриб, і рослина можуть рости сильнішими і більшими. Гриби цієї групи включають білі гриби та трюфелі.
Що таке мікориза: симбіотичні відносини у природі
ЗАГАЛЬНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ГРИБІВ ТА БУДОВА ГРИБА
Зовнішній вигляд, місцезнаходження та опорна структура – це найпростіші характеристики грибів, за якими їх можна розпізнати.
Деякі з найпоширеніших грибів включають
Ніжка та капелюшок. Найбільш впізнавані гриби з ніжкою і капелюшком містять багато їстівних різновидів, таких як шампіньйон і портобелло. На жаль, отруйні гриби, такі як Amanita bisporigera або “ангел-людожер”, також мають капелюшок і ніжку, через що важко відрізнити їстівні гриби від їхніх небезпечних побратимів.
Міцелій. Це власне грибниця, з якої формується те, що ми називаємо грибами. Один гриб може бути пов’язаний з величезним підземним міцелієм, який простягається на гектари. На сьогоднішній день найбільший міцелій, знайдений в Орегоні, пронизує 1500 акрів землі.
Спори. Усі гриби утворюють спори, але доля спор відрізняє види грибів один від одного. Спори деяких грибів запліднюються статевим шляхом, тоді як іншим спорам потрібно приземлитися поруч, щоб дати початок новому грибу.
Чашоподібна або дощата, хвиляста форма. Не всі гриби мають типову форму, і кулясті гриби, як, наприклад, їстівний сироїжка, демонструють великі фізичні відмінності в грибному світі. Інші гриби, наприклад, ті, що повзуть по дереву, мають дощату, а іноді й хвилясту форму. Популярним прикладом є глива, яка часто росте на стовбурах мертвих дерев або на корі беріз.
Унікальні гриби. Деякі гриби просто унікальні за зовнішнім виглядом і не вписуються в шаблон типового шампіньйона.
Наприклад, гриби сморчки описані як такі, що мають м’якоть, схожу на крихітне деревце або маленький мозок.
Ще одним унікальним грибом та фірмовим інгредієнтом японської кухні є енокітаке. Цей вид грибів технічно відноситься до шапинкових, але їхні ніжки настільки довгі порівняно з шапинкою, що пучок енокітаке нагадує жменю соломи.
ЧИ ЖИВУТЬ ГРИБИ ПІД ВОДОЮ?
Існують місця, де, здавалося б, грибів не знайдеш. Коли ви запитуєте: “Де ростуть гриби?”, відповідь, яку ви найменше очікуєте, – під водою. На сьогоднішній день знайдено лише близько 3 000 видів водних грибів.
До публікації в журналі Mycologica в 2010 році вважалося, що підводних грибів не існує, за винятком грибів, що ростуть на випадкових занурених у воду шматках деревини. Psathyrella aquatica, виявлена в Орегоні, є першим зяброїдним грибом, який росте і процвітає під водою.
Що таке гриби в плані поживних речовин?
Низькокалорійна, нежирна їжа, гриби є універсальною та поживною. Смаки грибів варіюються від легких і повітряних до гострих і насичених, що спонукає шеф-кухарів знаходити нові способи включення їх в улюблені страви. Ознайомтеся з найважливішими вітамінами та мінералами, які містять гриби.
- Антиоксиданти
Для людей, які постраждали від травм або мають запальні захворювання, гриби є важливим доповненням до раціону. Два потужні антиоксиданти, селен та ерготіонеїн, містяться в грибах і надають протизапальну дію при вживанні. - Вітаміни групи В
Вітаміни групи В, яких ми часто недоотримуємо, відповідають за виконання різних завдань в організмі. Вони зменшують запалення, сприяють здоров’ю серця та зміцнюють імунну відповідь організму. Гриби містять значну кількість вітамінів групи В, зокрема рибофлавін, пантотенову кислоту та ніацин. - Калій
Приємна новина для діабетиків або тих, хто має розлади, пов’язані з цукром: гриби містять велику кількість калію. Калій бере участь у багатьох процесах в організмі, включаючи нервові сигнали, м’язові скорочення та баланс внутрішньої рідини. Банан середнього розміру можна замінити двома третинами чашки грибів, щоб отримати такий самий запас калію без додаткового цукру. - Вітамін D
Зазвичай вітамін D надходить до шкіри під впливом сонячних променів, але він рідко зустрічається в продуктах харчування, але є абсолютною необхідністю для ваших кісток. Продукти, що містять вітамін D, такі як риба або молочні продукти, можуть бути обмежені для тих, хто дотримується спеціальної дієти. Значний вміст вітаміну D у грибах збільшує споживання вітаміну D від сонця (без необхідності носити сонцезахисний крем). - Бета-глюкан
Вважається, що бета-глюкан, який міститься в клітинній стінці печериць та інших грибів, посилює імунну відповідь, покращує рівень холестерину та підтримує здоров’я серця. Гриби є хорошим джерелом бета-глюкану. Інші джерела включають пекарські дріжджі та цільнозерновий овес або ячмінь. Дослідники продовжують вивчати бета-глюкан, оскільки його здатність продовжувати життя у хворих на рак є багатообіцяючою. - Фітохімічні речовини
Група корисних хімічних речовин, що містяться в сирих продуктах, фітохімікати, як було доведено, мають антивікові та протиракові властивості. Деякі з фітохімічних речовин, що містяться в грибах, включають алкалоїди, флавоноїди, глікозиди та феноли. Вважається, що ці фітохімічні речовини допомагають організму виводити токсини, відновлюватися після хвороб і полегшувати біль.