Якими є унікальні фізичні властивості води?

Якими є унікальні фізичні властивості води?

Вода є однією з найважливіших речовин на Землі, тому не дивно, що з давніх-давен людей цікавили унікальні фізичні властивості води.

Давайте спочатку розглянемо фізичні властивості води, а потім згадаємо і хімічні, які довершать картину.

Унікальні фізичні властивості води

Фізичні властивості води – це її характеристики, які можуть сприйматися органами чуття. Те, що ви можете побачити, доторкнутися, відчути смак або запах у воді, представляє собою її фізичні властивості. 

Унікальні фізичні властивості води включають:

  • температуру,
  • смак,
  • запах,
  • колір. 
унікальні фізичні властивості води
Унікальні фізичні властивості води

Температура води

Температура води є її фізичною властивістю. Температура води впливає на багато характеристик води, таких як рівень поверхневого натягу, наскільки вона розчинна і скільки вона важить. 

Зі збільшенням температури також збільшується швидкість, з якою відбуваються біологічні або хімічні реакції.  

Цікаві факти про воду: 100 дивовижних фактів про найцінніший ресурс

Смак

Смак води варіюється залежно від того, які сполуки присутні в ній. 

Наприклад, солона вода на смак є такою через наявність хлориду натрію. Це справедливо для природної солоної води, такої, яка знаходиться в океанах, затоках та інших водоймах, а також штучної солоної води. 

Якщо до води додати цукор (сахарозу), смак води буде солодким.

Запах

Відчуття смаку та запаху тісно пов’язані. Ті самі типи сполук, які можуть змінити смак води, можуть також впливати на її запах. 

Наприклад, вода з високим вмістом сірки (газ сірководню) також описується як така, що пахне тухлими яйцями і має кислий смак.

Колір

Колір води може змінюватися залежно від різних факторів. 

Наприклад, вода в океані виглядає блакитною, але чиста вода з крана – прозора. 

Унікальні фізичні властивості води: колір
Унікальні фізичні властивості води: колір

Вода в океані поглинає червоний відтінок світлового спектру, залишаючи синій колір, який зазвичай асоціюється з океанською водою. 

Коли вода в океані має інший колір, це може бути пов’язано з іншими речовинами, що містяться у ній, такими як водорості або різні органічні частинки. 

Вода в житті людини: значення, яке не переоцінити

Основні хімічні властивості води

Вивчення унікальних властивостей води починається з розуміння її основних хімічних властивостей. 

Полярність

Вода складається з полярних молекул, тому полярність є однією з її унікальних властивостей. 

Кожна молекула води має два атоми водню і один атом кисню (H2O). Ці молекули утворюють полярні ковалентні зв’язки. 

Атоми водню заряджені позитивно, а молекули кисню – негативно. 

Ця властивість змушує молекули води тягнутись одна до одної.  

Згуртованість

Полярність води призводить до її згуртованості. 

Когезія – відноситься до сил, які викликають або дозволяють подібним молекулам залишатися разом. 

Той факт, що молекули води, природно, хочуть прилипати одна до одної, означає, що вода має згуртованість. Ось чому можуть утворюватися краплі води. 

Згуртованість також пояснює, чому контейнер можна наповнити водою трохи вище точки переливу, перш ніж вона насправді розлиється.  

Поверхневе натягнення

Вода має другий за величиною поверхневий натяг серед усіх рідких речовин (ртуть вище). Оскільки молекули води хочуть зчепитися, ті, що знаходяться на поверхні, утворюють міцніші зв’язки, ніж ті, що знаходяться під поверхнею. 

Це призводить до поверхневого натягу, який стає бар’єром між водою та повітрям над нею (атмосферою). 

Поверхневий натяг пояснює, чому дрібні предмети будуть плавати поверх води, а не опускатися під поверхню.  

Дифузія навколо нас: 10 прикладів з реального життя

В’язкість

Чим більше в’язкість рідини, тим більше вона протистоїть потоку. І навпаки, чим менше в’язка рідина, тим вільніше вона тече. 

Основні хімічні властивості води.
Основні хімічні властивості води.

Мед – приклад сильно в’язкої рідини. 

Вода, звичайно, не така в’язка, як мед, але вона має в’язкість. На ступінь в’язкості води впливає температура.

 Існує зворотна залежність, що означає, що зі збільшенням температури води її в’язкість зменшується.  

Точки кипіння та замерзання

Вода має високу температуру кипіння і низьку температуру замерзання, що означає, що вона не закипає і не замерзає швидко. 

Той факт, що вода не реагує швидко на коливання температури, є причиною того, що вона може підтримувати водні організми. 

Температура кипіння води становить 212 градусів за Фаренгейтом, та 100 градусів за Цельсієм. Температура замерзання води становить 32 градуси за Фаренгейтом, що дорівнює нулю градусів Цельсія.    

Рідкий стан

Вода перебуває у рідкому стані, коли її не заморожують у твердий стан або не кип’ятять до газоподібного. 

Це насправді незвична властивість для речовин, що не мають вуглецю (вода складається з водню та кисню). 

Більшість речовин, що не містять вуглецю, не є рідкими при кімнатній температурі. 

Вода найменш щільна, коли вона знаходиться в рідкому стані.  

Твердий стан

Лід – це твердий стан води. Охолоджуючись, вода стає більш щільною, поки не наблизиться до точки замерзання. 

Як тільки вода проходить точку замерзання, вона стає льодом. 

Безпосередньо до точки, в якій утворюється лід, щільність води починає зменшуватися, а не продовжувати зростати. Ось чому кубики льоду плавають у склянці води. 

Конвекція в природі: приклади з різних сфер

Газоподібність

Пара – газоподібний стан води. Коли вода нагрівається до температури кипіння, вона стає парою. 

Коли вода починає кипіти, її водневі зв’язки починають розриватися. 

Досягаючи точки пари, водневі зв’язки не здатні утворюватися. 

Це пояснює, чому опіки парою насправді навіть гірші, ніж опіки окропом. 

Коли пара потрапляє на шкіру людини, ця людина відчуває енергію, яку набирає пара в результаті розриву водневих зв’язків, а також тепла окропу. 

Джерело: examples.yourdictionary.com

Подібні новини