Вас цікавило запитання як скисає молоко? На перший погляд, процес приготування кислого молока, або йогурту, елементарний: потрібно взяти склянку молока, покласти в нього столову ложку сметани, перемішати і поставити цю суміш у тепле місце.
Однак люди рідко замислюються про те, чому саме скисає молоко. Насправді скисання молока є результатом «роботи» бактерій.
Як проходить цей процес?
Виявляється, це досить складно і дуже цікаво.
Цікаві факти про бактерії: вони корисні чи шкідливі?
Як скисає молоко?
З давніх часів багато народів вважали кисле молоко своєю національною стравою і володіли особливими рецептами та секретами його приготування. Йогурт, кумис, кефір – всі ці молочні ласощі дійсно мають неповторний, незрівнянний смак і аромат.
Вперше секрет приготування кислого молока розкрив відомий російський дослідник Ілля Мечников. Вченого цікавило питання, як продовжити життя людині. Перебуваючи в Болгарії, він звернув увагу на те, що люди, які їли кисле молоко (зокрема, овече), жили дуже довго, і дуже мало хворіли.
Пізніше було виявлено, що в молоці міститься багато різних мікроорганізмів, а переважають стрептококи – їх ще називають молочнокислими бактеріями. Вони відповідають за процес, коли молочний цукор сквашується в молочну кислоту. Саме під час цього бродіння відбувається підкислення молока.
Вивчаючи мікрофлору, яка міститься в йогурті з овечого молока, Ілля Ілліч Мечников зазначив: у процесі як скисає молоко за процеси бродіння відповідають бактерії, які мають форму паличок. Мечников назвав ці бактерії «болгарською паличкою».
Роль бактерій в житті людини: погані, потворні, хороші
Чому кисле молоко корисне?
Російський учений також встановив, чому кисле молоко так корисне. Виявляється, в кишечнику людини живуть не тільки корисні мікроби, а й гнильні – ті, що розщеплюють білок. Але в процесі розпаду білка в організм виділяються шкідливі речовини, які навіть можуть стати токсичними для людини.
Шкідливі бактерії та їх назви: топ 10 на Землі
Ці речовини викликають поступове отруєння. А якщо організм не працює «як годинник», починається процес передчасного старіння. Саме з цими бактеріями покликана боротися молочнокисла бактерія «болгарська паличка». Вона в процесі як скисає молоко утворює молочну кислоту, яка вбиває гнильні бактерії.
У кислого молока є ще одна важлива перевага: воно дуже легко засвоюється і здатне регулювати процеси травлення.
До речі, зовсім недавно американські мікробіологи виявили бактерію під назвою Chryseobacterium oranimense. Ця бактерія може розмножуватися навіть при дуже низьких температурах і при цьому виділяти речовини, які відповідають за скисання молока. Правда, кисле молоко, яке виходить в результаті дії цієї бактерії, буде вважатися не корисним, а зіпсованим.
Джерело: https://melscience.com/