Як скисає молоко: причини та особливості цього процесу

Як скисає молоко: причини та особливості цього процесу | melscience.com

Вас цікавило запитання як скисає молоко? На перший погляд, процес приготування кислого молока, або йогурту, елементарний: потрібно взяти склянку молока, покласти в нього столову ложку сметани, перемішати і поставити цю суміш у тепле місце. 

Однак люди рідко замислюються про те, чому саме скисає молоко. Насправді скисання молока є результатом «роботи» бактерій. 

Як проходить цей процес? 

Виявляється, це досить складно і дуже цікаво.

Цікаві факти про бактерії: вони корисні чи шкідливі?

Як скисає молоко?

З давніх часів багато народів вважали кисле молоко своєю національною стравою і володіли особливими рецептами та секретами його приготування. Йогурт, кумис, кефір – всі ці молочні ласощі дійсно мають неповторний, незрівнянний смак і аромат.

Вперше секрет приготування кислого молока розкрив відомий російський дослідник Ілля Мечников. Вченого цікавило питання, як продовжити життя людині. Перебуваючи в Болгарії, він звернув увагу на те, що люди, які їли кисле молоко (зокрема, овече), жили дуже довго, і дуже мало хворіли. 

Як скисає молоко: причина в бактеріях | Photo: www.homebrewersassociation.org
Як скисає молоко: причина в бактеріях | Photo: www.homebrewersassociation.org

Пізніше було виявлено, що в молоці міститься багато різних мікроорганізмів, а переважають стрептококи – їх ще називають молочнокислими бактеріями. Вони відповідають за процес, коли молочний цукор сквашується в молочну кислоту. Саме під час цього бродіння відбувається підкислення молока.

Вивчаючи мікрофлору, яка міститься в йогурті з овечого молока, Ілля Ілліч Мечников зазначив: у процесі як скисає молоко за процеси бродіння відповідають бактерії, які мають форму паличок. Мечников назвав ці бактерії «болгарською паличкою».

Роль бактерій в житті людини: погані, потворні, хороші

Чому кисле молоко корисне?

Російський учений також встановив, чому кисле молоко так корисне. Виявляється, в кишечнику людини живуть не тільки корисні мікроби, а й гнильні – ті, що розщеплюють білок. Але в процесі розпаду білка в організм виділяються шкідливі речовини, які навіть можуть стати токсичними для людини. Ці речовини викликають поступове отруєння. А якщо організм не працює «як годинник», починається процес передчасного старіння. Саме з цими бактеріями покликана боротися молочнокисла бактерія «болгарська паличка». Вона в процесі як скисає молоко утворює молочну кислоту, яка вбиває гнильні бактерії.

У кислого молока є ще одна важлива перевага: воно дуже легко засвоюється і здатне регулювати процеси травлення. 

До речі, зовсім недавно американські мікробіологи виявили бактерію під назвою Chryseobacterium oranimense. Ця бактерія може розмножуватися навіть при дуже низьких температурах і при цьому виділяти речовини, які відповідають за скисання молока. Правда, кисле молоко, яке виходить в результаті дії цієї бактерії, буде вважатися не корисним, а зіпсованим.

Джерело: https://melscience.com/

Подібні новини