Хочете дізнатися як пов’язані між собою дива кулінарії та закони фізики? Чи знали ви, що кулінарія – це експеримент, який використовує як науку, так і мистецтво для створення досконалих страв?
Як фізика використовується в кулінарії?
Для пересічної людини приготування їжі – це кинути в каструлю купу інгредієнтів і чекати на їжу. Однак між кулінарією та фізикою існує взаємозв’язок.
У цій статті ми розглянемо, як фізика використовується в кулінарії. Ми також дамо вам поради та підказки про те, як підходити до приготування їжі та застосовувати принципи фізики в кулінарії для досягнення ідеального результату.
Як почистити праску: 9 варіантів
Що таке гастрофізика і навіщо вона потрібна?
Кухарі та шеф-кухарі використовують фізику на кухнях по всьому світу, і люди запропонували безліч назв для позначення науки про кухню. Деякі з них включають молекулярну гастрономію, кулінарну науку, науку про кухню. Проте вчені зупинилися на гастрофізиці.
Гастрофізика – це назва, яка була відкинута різними галузями науки, оскільки вона може змусити людей задуматися про проблеми зі шлунком, і люди будуть менш схильні відвідувати лекції та купувати книги. Однак, гастрофізика повинна належати до гастрономії так само, як астрофізика до астрономії. Отже, сьогодні гастрофізика – це наука про кухню.
У наступних розділах цієї статті ви дізнаєтесь про дива кулінарії та закони фізики, як можна застосувати фізику на кухні. Однак найважливішим способом використання кухні як експериментальної лабораторії є те, що вона дозволяє людям різного віку долучатися до науки у, здавалося б, неможливий спосіб.
В ідеалі школярі мали б проводити частину уроків фізики на шкільних кухнях. Вони б одночасно вивчали основні методи приготування їжі та основи фізики. Більше того, якщо вони принесуть фізичні експерименти, пов’язані з приготуванням їжі, додому і обговорять їх з членами своєї сім’ї, це матиме глибокий вплив на майбутнє гастрофізики.
Чому плачуть вікна: наукове пояснення
Інформація, отримана від розуміння найкращих методів приготування їжі, згідно з гастрофізикою, призведе до різноманітних переваг, серед яких
- Покращення дієти для зниження рівня цукрового діабету
- Покращення загального стану здоров’я
- Покращення соціальної згуртованості через спільну сімейну діяльність
- В цілому, гастрофізика призведе до створення більш науково грамотного суспільства. Все це можливо, якщо ми почнемо замислюватися про включення фізики в те, як ми готуємо їжу.
Фізика та кулінарія
Кухня – це лабораторія, а кулінарія – експериментальна наука. Це може стати новим поглядом на одну з найстаріших і найважливіших домашніх справ. Коли ви готуєте, ви зазвичай використовуєте рецепт, чи то з книги, чи то вкорінений у вашій пам’яті.
Ви обираєте, вимірюєте та обробляєте інгредієнти, а потім подаєте готову страву на стіл. Хороший кухар зазвичай записує або запам’ятовує те, що потрібно зробити в процесі приготування, щоб відтворити експеримент і зменшити похибку.
Фізика приготування їжі полягає в розумінні того, чому точний контроль середовища приготування допомагає поліпшити якість приготованої їжі. Більше того, знання того, як працюють взаємозв’язки, допоможе вам зрозуміти, як можна досягти послідовного та надійного контролю.
Коли ви почнете розглядати, як фізику можна застосувати в кулінарії, ви почнете науково оцінювати свої методи приготування їжі. Ви зможете харчуватися здоровіше і отримувати більше задоволення від процесу приготування їжі.
Крім того, шеф-кухарі по всьому світу беруться за наукову кулінарію. Ці шеф-кухарі стали частково науковцями, а деякі з них доходять до того, що наймають на свою кухню лікарів і хіміків на повний робочий день. Це призвело до появи деконструйованих страв, які користуються популярністю у висококласних ресторанах і отримують такі нагороди, як зірки Мішлен.
Дива кулінарії та закони фізики: поради та підказки
Перш ніж ви почнете застосовувати фізику у своїй кулінарії, вам потрібно буде зрозуміти, як вона працює. З огляду на це, ось поради та підказки, які вам у цьому допоможуть:
Домашнє морозиво
Приготування домашнього морозива є складним завданням для більшості людей. Весь процес може розчарувати, і ви можете отримати хрустку крижану кашу, а не м’яке, вершкове та смачне морозиво. Однак, знаючи фізику, ви можете наблизитися до магазинного морозива, контролюючи кількість води в суміші та розмір кристалів льоду, що утворюються.
Щоб приготувати ідеальне домашнє морозиво, вам також потрібно буде контролювати повітря, смак і стабільність. Ви також повинні знати, як додати потрібну кількість цукру. Отже, яка фізична частина приготування морозива в домашніх умовах?
Ви повинні розуміти, як працює температура. Наприклад, використовуючи молоко з високим вмістом жиру, ви отримаєте менше кристалів, оскільки використаєте менше води. Цукор також знижує температуру замерзання води, і це зробить суміш м’якшою та кремоподібнішою за нижчих температур.
Нарешті, якщо у вас немає морозивниці, встановіть морозильну камеру на найнижчу температуру, щоб суміш перетворилася на морозиво. Знання, отримані при вивченні температури, стануть вам у пригоді, щоб знати, скільки інгредієнтів слід використовувати і як вони впливають на температуру замерзання.
Крім того, сучасна фізика дозволила легко заморозити морозиво без утворення великих кристалів льоду. Рідкий азот настільки холодний, що кипить при температурі -320o за Фаренгейтом. Це означає, що все, що контактує з ним, миттєво замерзає. Молекули води, що містяться у морозиві, не встигають утворити лід, натомість миттєво застигають.
Крім того, додавання рідкого азоту до суміші молока, вершків і цукру також миттєво заморожує її. В результаті утворюються мікроскопічні кристали, які надають напою більш кремової та гладенької текстури. Однак, якщо у вас немає балончика з рідким азотом, вам слід перемішувати суміш, щоб відбити кристали.
Вологий торт
За словами сера Френсіса Гальтона, британського вченого-математика, популярний спосіб вирізання кусочка торту з круглого торта є хибним. Наукове пояснення полягає в тому, що коли ви вирізаєте кусок і зберігаете торт, залишки торта втрачають вологу через відкриті сторони, і торт дуже швидко черствіє.
Ви можете використовувати математику і фізику, щоб допомогти зберегти свіжість торта. Сер Гальтон радить розрізати торт навпіл, а потім з’єднати половинки так, щоб не було видно всіх відкритих сторін.
Весільні кейтерингові компанії використовують специфічний метод розрізання тортів, зменшуючи при цьому площу поверхні відкритих внутрішніх частин.
Пухнастий рис
Зварити рис не так просто, як багато хто думає. Однак, правильне співвідношення води та рису за універсальним рецептом – не завжди найкращий спосіб приготувати ідеальний рис. Більше того, це не означає, що при збільшенні кількості рису автоматично слід збільшувати кількість води. Це призведе до того, що ви отримаєте нерівномірно приготований рис.
Використовуючи базові принципи фізики, ви зможете щоразу готувати ідеальний рис. Ви дізнаєтеся, як налаштувати параметри приготування, а потім розрахувати кількість води, необхідну для приготування ідеального розсипчастого рису.
Ідеальна картопля
Поняття теплової дифузії у фізиці можна описати на прикладі картоплі. Пітер Бархем, фізик з Брістольського університету, зазначає, що коли картоплину кладуть у киплячу воду, вона вариться завдяки тепловій дифузії.
Ширина приготованої частини картоплі збільшується відповідно до квадратного кореня з часу приготування. Коефіцієнт залежить від різниці між внутрішньою температурою картоплі до і після приготування.
Це застосування фізики залишається непоміченим для багатьох, але це найвірніший спосіб дізнатися, коли картопля добре приготувалася. Його також можна використовувати для інших твердих овочів.
Відварювання картоплі у посуді з регульованою температурою допоможе розкрити концепцію теплопередачі. Основним дослідженням є плавлення або желатинізація при певній температурі, яка зазвичай встановлюється на рівні 60oC. Ви помітите, як картопля змінює свій вологий молочний колір на напівпрозору гелеподібну консистенцію.
Ідеальний стейк
Існує багато способів приготування стейків, але сучасна фізика вказує на метод sous vide як на найкращий спосіб приготування ідеального стейка. Це метод приготування м’яса в пакеті, зануреному у воду при постійній температурі.
Молекули білків у м’ясі змінюють свою форму, коли воно досягає певної температури. Цей процес називається денатурацією. При приготуванні м’яса вам потрібно денатурувати лише один білок, а не всі білки, що містяться в м’ясі. Це схожий процес, який відбувається, коли яйце перетворюється з крутого на зварене.
Однак приготування стейка методом sous vide займає кілька годин, але воно того варте, оскільки температура залишається незмінною протягом усього процесу приготування стейка. Однак, чим це відрізняється від того, щоб кинути його на сковорідку і підсмажити?
При смаженні на сковороді стейк створює відскок, тобто м’ясо відскакує назад після проколу. Щоб отримати ідеальну текстуру, потрібно переконатися, що у вас є правильна кількість відскоку, яка залежить від вашого смаку. Однак відскок пов’язаний з молекулярними властивостями м’ясних молекул і білків у м’ясі. Щоб приготувати ідеальний стейк, потрібно враховувати не тільки температуру, але й пружність.
Висновок
Фізика – це наука, яка є частиною повсякденного життя, навіть коли мова йде про те, як ми готуємо їжу. Сучасна фізика полегшує роботу в різних сферах нашого життя. Ми сподіваємося, що ви дізналися пару хитрощів про те, як фізика використовується в кулінарії та зрозуміли як повязані дива кулінарії та закони фізики.
Проте перш ніж ви почнете використовувати фізику на кухні, вам потрібно спочатку опанувати принципи та концепції, які складають фізику.
Джерело: https://kungfuphysics.com